Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże oraz sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto. Po ok. 6 minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta przekładamy do posmarowanej oliwą miseczki, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki okrągły placek, którym owijamy klopsiki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Formę (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w formie bułeczki z klopsikami. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętych bułeczek posypujemy kasza kukurydzianą lub kaszą manną. Wkładamy formę do pieca i pieczemy bułeczki przez 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 30 min