Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta
  • Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem, szczyptą soli i suszonymi drożdżami.
  • W rondelku topimy masło, następnie je studzimy.
  • Do suchych składników wlewamy letnią wodę na przemian z masłem i wyrabiamy ciasto kilka minut na elastyczną kulę. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 50 minut.
Przygotowanie
Przygotowanie
  • W tym czasie łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne gruszek (od spodu, widać na zdjęciu).
  • Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okrągły placek grubości ok. 1 cm.
  • Na środku kładziemy wydrążoną gruszkę i owijamy ją ciastem. Czynność powtarzamy.
Przygotowanie
Przygotowanie
  • Przyszłe bułeczki z gruszkami przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
  • Żółtko roztrzepujemy z łyżeczka mleka. Miksturą smarujemy bułeczki i posypujemy cynamonem (można też cukrem lub kardamonem).
Pieczenie
Pieczenie
  • Blachę z bułeczkami wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Gotowe bułeczki będą rumiane z wierzchu, a gruszki po dotknięciu miękkie.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 50 min
Czas wypieku: 20 min