Przepis

przygotowywanie składników
4 min
przygotowywanie składników
1. Drożdże kruszymy i wsypujemy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy pozostały cukier i sól. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na drobniejsze kawałki i wrzucamy do misy.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Dodajemy zaczyn drożdżowy i wlewając letnie mleko wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach osiągniemy elastyczne ciasto,
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, w razie potrzeby delikatnie podsypujemy ciasto mąką. Układamy uformowane bułki na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej