Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże suszone i sól. Podgrzewamy w rondelku mleko, aby było letnie, dodajemy masło, aby się roztopiło.

wyrabianie ciasta
65 min
wyrabianie ciasta

2. Stopniowo wlewamy mleczno-maślany płyn do suchych składników i wyrabiamy przez 5 minut lub dłużej. Plastyczne ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką na godzinę.

formowanie
30 min
formowanie

3. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części, każdą z nich formujemy na okrągłą lub podłużną bułeczkę. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką. Uformowane bułki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.

pieczenie
17 min
pieczenie

4. Wyrośnięte bułeczki śniadaniowe nacinamy na środku delikatnie nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. Bułeczki studzimy na kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej