Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki przesiewamy do misy. Dodajemy ugotowany i odsączony z wody ryż oraz resztę suchych składników, czyli drożdże, cukier i sól. Letnią wodę (o temperaturze 40 stopni) zaczynamy powoli wlewać do misy i wyrabiać ciasto. Od momentu połączenia się składników, zagniatamy ciasto jeszcze 5 minut. Będzie dosyć elastyczne, a przy tym lepić się do rąk.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Oprószamy misę mąką, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy je folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 45 minut.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Podsypujemy je mąką pszenną i zagniatamy 2 minuty. Ciasto dzielimy na 6-7 części, a z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, biorąc końce ciasta pod spód bułek. Bułeczki układamy na blasze. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bułeczki ryżowe pieczemy 20 minut, przed podaniem i krojeniem, chwilę studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej