Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąki, otręby, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać jogurt naturalny, oliwę następnie wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez ponad 5 minut.
pierwsze wyrastanie
45 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto, stwórz z niego rulon i podziel na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Kuleczki z ciasta ułóż na papierze do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut, przykrywając je folia aluminiową.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi. Piecz przez ok. 20 minut, aż zbrązowieją, a wsadzona w nie wykałaczka nie będzie miała przyklejonego do niej ciasta.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej