Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w miseczce. Odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien po tym czasie bąbelkować.
wyrabianie
wyrabianie
wyrastanie
wyrastanie
3. Zagniataj kilka minut, a następnie pozostaw ciasto w misce, w ciepłym miejsce na ok. 4 godziny pod przykryciem szmatki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części. Z każdej części uformuj bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub w żaroodpornym naczyniu. Wsadź blaszkę lub naczynie do lodówki, przykryj materiałową szmatką i daj bułeczkom wyrosnąć powoli w lodówce przez ok. 10-12 godzin.
pieczenie
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki i piecz ok. 25 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 16 godz 25 min
Czas wyrastania: 16 godz
Czas wypieku: 26 min