Przepis

Zagniatanie ciasta
10 min
Zagniatanie ciasta

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy, dodajemy paczkę suszonych drożdży oraz cukier i sól. Wodę gotujemy, aby była letnia, lecz nie gorąca. Jej najlepsza temperatura to ok. 35-40 stopni. Tak przegotowaną wodę wlewamy powoli do misy z pozostałymi składnikami i cały czas mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 10 minut, aż będzie lśniące i gładkie.

Pierwsze wyrastanie
90 min
Pierwsze wyrastanie

2. Misę obsypujemy mąką i przekładamy ciasto na bułeczki na parze. Przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce. W ciągu półtorej godziny powinno podwoić swoją objętość.

Porcjowanie i formowanie
30 min
Porcjowanie i formowanie

3. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę i odstawiamy na np. tacę. Bułeczki przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny, aby podrosły.

Przygotowanie naczynia
5 min
Przygotowanie naczynia

4. Gotujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć umieszczamy nad garnkiem naczynie do gotowania na parze. W naczyniu umieszczamy pergamin, w którym robimy małe dziurki. Papier smarujemy odrobiną oliwy (by bułeczki się nie przykleiły).W tak przygotowanym naczyniu do gotowania na parze kładziemy bułeczki.

Gotowanie na parze
25 min
Gotowanie na parze

5. Naczynie przykrywamy i gotujemy 25 minut. Po tym czasie bułeczki na parze są gotowe. Pyszne na ciepło jak i na zimno.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej