Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, cukier i musztardę. Zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dolewając ciepłą wodę. Zagniataj, dolewając wodę aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Może być lekko lepkie. Zagniataj jeszcze przez 5 minut. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, posypuj ręce mąką.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski i przykryj miskę folią aluminiową. Odłóż w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika. Odstaw na godzinę, aby ciasto podwoiło objętość.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na posypaną mąką stolnicę i utwórz z ciasta rulon. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw jeszcze na 30 minut do ciepłego miejsca w celu wyrośnięcia.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją. Daj bułeczkom ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej