Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto umieść w misce, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę/blat i uformuj z ciasta rulon. Rulon podziel na 5 równych części i z każdej uformuj bułeczkę. Umieść bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż bułeczki zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 20 min