Przepis

wyrabianie
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy. Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. Po 5 minutach dosypujemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze chwilę.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.

formowanie
5 min
formowanie

3. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej