Pewnie nie jeden raz jedliście maślane bułeczki z piekarni. Zazwyczaj posypane makiem lub z dodatkiem rodzynek w środku bułeczki. Delikatne, puszyste, a przy tym wcale nie zbite. Lekko słodkawe, ale nie za bardzo.

Maślane bułeczki są tak pyszne, że nie potrzebują już zbędnych dodatków. Chociaż przyznam, że podobnie na sucho, lubię je także z powidłami śliwkowymi, czy słodkim twarożkiem.

Przepis śmiało polecam, bułeczki smakują dokładnie tak jak te, które jadałam w dzieciństwie.

Przed włożeniem ich do piekarnika zapomniałam posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem/żółtkiem. Możecie to dodatkowo zrobić, ale nie jest to wcale koniecznością.

ciasto na bułeczki maślanebułki maślanemaślanebułeczki maślane

Bułeczki maślane
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 6-8
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • garść rodzynek
Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy. Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
  3. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. Po 5 minutach dosypujemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 4.2 z 5 ocen