Bułeczki maślane

bułeczki maślane

Pewnie nie jeden raz jedliście maślane bułeczki z piekarni. Zazwyczaj posypane makiem lub z dodatkiem rodzynek w środku bułeczki. Delikatne, puszyste, a przy tym wcale nie zbite. Lekko słodkawe, ale nie za bardzo.

Maślane bułeczki są tak pyszne, że nie potrzebują już zbędnych dodatków. Chociaż przyznam, że podobnie na sucho, lubię je także z powidłami śliwkowymi, czy słodkim twarożkiem.

Przepis śmiało polecam, bułeczki smakują dokładnie tak jak te, które jadałam w dzieciństwie.

Przed włożeniem ich do piekarnika zapomniałam posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem/żółtkiem. Możecie to dodatkowo zrobić, ale nie jest to wcale koniecznością.

ciasto na bułeczki maślanebułki maślanemaślanebułeczki maślane

5.0 z 1 ocen

Bułeczki maślane
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

Porcje: 6-8
 

Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 7 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 g cukru
  • garść rodzynek

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy. Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący.
  3. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. Po 5 minutach dosypujemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze chwilę. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.

11 Odpowiedzi na “Bułeczki maślane”

  1. Marta
    Styczeń 29, 2013 godz. 15:01 #

    Witam.
    Bułeczki piekę średnio co 2-3 dni. Są pyszne, zajadamy się z mężem , a on wspomina takie bułeczki z młodości. Znikają szybko szczególnie na śniadanie z dżemem do porannej kawy. Pozdrawiam

    • Styczeń 29, 2013 godz. 15:15 #

      Witam serdecznie.
      Bardzo mnie to cieszy. U mnie też szybko znikają na śniadanie :)
      Pozdrawiam.

  2. Łukasz
    Marzec 4, 2013 godz. 22:47 #

    Tosia ! :)

    Bułeczki robiłem pierwszy raz i wyszły genialne !!! :D Super przepis. Rosną aż miło , pachnie w całym domu , pyszne :) i jak wyżej – szybcitko znikają ! hehehe

    • Marzec 4, 2013 godz. 23:02 #

      Bardzo się cieszę, że się udały i tak jak pisałam wyżej, wcale się nie dziwię, że szybko zniknęły :)
      Pozdrawiam.

  3. Aga
    Marzec 8, 2013 godz. 19:44 #

    Wyszły pyszne i cudnie pachnące masłem.pozdrawiam

    • Marzec 9, 2013 godz. 10:13 #

      Dziękuję za wiadomość, bardzo mnie to cieszy. Pozdrawiam!

  4. Bożena
    Marzec 10, 2013 godz. 09:36 #

    Właśnie chcę zrobić te bułeczki, ale mam pytanko, czy ciasto faktycznie jest bez jajka lub choćby żółtka?

    • Marzec 11, 2013 godz. 09:22 #

      W tym przepisie rzeczywiście nie występują jajka. Można użyć żółtko wymieszane z łyżeczką mleka do posmarowania wierzchu wyrośniętych bułeczek (przed pieczeniem).
      Pozdrawiam.

  5. Marta
    Październik 30, 2013 godz. 18:14 #

    :) udane w 100%

  6. Kamila
    Luty 17, 2014 godz. 13:32 #

    Pyszne a zarazem moje pierwsze bułeczki w życiu :) ) Jedyne co zmienie następnym razem to ilość cukru, dla mnie zdecydowanie za słodkie ;) Pozdrawiam i ciesze sie ze odkryłam tą stronę :)

    • Luty 17, 2014 godz. 21:51 #

      Następnym razem może Pani zmniejszyć ilość cukru np. o 20 g, nie wpłynie to bardzo na strukturę ciasta. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

Zostaw komentarz

Ocena: