Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy. Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól. Powoli wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki. Po 5 minutach dosypujemy rodzynki i wyrabiamy jeszcze chwilę
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją folią lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Przyszłe bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 12-15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.2 z 5 ocen
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min