Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj wszystkie składniki oprócz mleka, jajka i maku. Powoli zacznij dolewac do reszty skladników mleko, zagniatając ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
2. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce na ok. 1,5 h. Miskę przykryj folią aluminiową
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem roztrzep jajko w miseczce. Posmaruj każdą bułkę i obsyp makiem. Piecz ok. 15 minut, aż po wsadzeniu w bułkę patyczka, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 45 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min