Lubicie maślane bułeczki? Ja za nimi wprost przepadam. Nie mam jakiegoś ulubionego przepisu, zwykle składniki dodaję na oko, pilnując żeby nie przesadzić z masłem i cukrem. Raz wychodzi lepiej raz gorzej, ale specjalnie dla was opracowałam naprawdę pyszny, sprawdzony przeze mnie już wcześniej przepis. Jak dla mnie, są idealnie maślane i idealnie słodkie. A zapach świeżej porcji wychodzącej z piekarnika jest wprost niesamowity.

Maślane bułki

Bułeczki posypałam makiem, żeby dopełnić smak. To moja ulubiona posypka, gdy kiedyś (przed etapem pieczenia ich jedynie w domu) kupowałam podobne w piekarni też wybierałam te z makiem. Maślane bułeczki i mak są jakby dla siebie stworzone. Oczywiście, jeśli go nie lubicie możecie go pominąć lub zastąpić sezamem, czy na przykład brązowym cukrem. Już nie mogę się doczekać jutrzejszego śniadania!
Bułeczki maślane z makiem
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 4
 
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g miękkiego masła
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • ok. 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • mak do posypania
Instrukcja
  1. Pomieszaj wszystkie składniki oprócz mleka, jajka i maku.
  2. Powoli zacznij dolewac do reszty skladników mleko, zagniatając ciasto.
  3. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce na ok. 1,5 h. Miskę przykryj folią aluminiową
  6. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
  7. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  8. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
  9. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Przed pieczeniem roztrzep jajko w miseczce. Posmaruj każdą bułkę i obsyp makiem.
  11. Piecz ok. 20 minut, aż po wsadzeniu w bułkę patyczka, nie przyklei się do niej ciasto.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen