Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
1. Mak zalewamy taką ilością wody, aby go przykryła. Wstawiamy na ogniu i gotujemy 30 minut, aż wchłonie płyn. Orzechy przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie mielimy dwukrotnie ugotowany i ostudzony mak, mieszamy z orzechami.
przygotowywanie farszu
przygotowywanie farszu
2. W rondlu topimy masło z cukrem pudrem i pozostałymi bakaliami. Wsypujemy mak, mieszamy i smażymy kilka minut. Studzimy. Do masy dodajemy pokruszone biszkopty, jajko i pokrojono drobny marcepan. Mieszamy i wstawiamy do lodówki.
wyrabianie
wyrabianie
3. Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. W rondlu topimy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy, aby płyn był letni. Wlewamy powoli płyn i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez kilka minut, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
wyrastanie
wyrastanie
4. Formę na muffiny smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto przekładamy do posypany mąką blat. Dzielimy na 6 części, każdą z nich spłaszczamy, na środku wykładamy po łyżce farszu. Boki ciasta zbieramy do środka. Uformowane bułeczki umieszczamy w foremkach na muffiny, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kuchennej kratce. Następnie można je polać dodatkowo lukrem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 15 min