Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże, sól, cukier i cynamon. Dodaj imbir. Powoli wlewaj ciepłe mleko i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 4 równe części. Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki rozłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z bułeczkami i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej