Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy suszone drożdże, cukier i sól. W rondelku podgrzewamy mleko sojowe, aby było letnie, lecz nie gorące. Stopniowo wlewamy mleko do miski z suchymi składnikami i zaczynamy wrabiać ciasto (łyżką lub mikserem). Po kilku minutach wyrabiania, przekładamy kulę z ciasta do miski.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy ją folią spożywcza lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. W wyrośniętego ciasta formujemy 3 okrągłe bułeczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej