Przepis

Przygotowanie zaczynu (dzień przed pieczeniem)
480 min
Przygotowanie zaczynu (dzień przed pieczeniem)

1. Dzień przed pieczeniem do aktywnego zakwasu w szklanym naczyniu dodajemy mąkę pszenną razową i letnią (nie gorącą) wodę. Mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin (najlepiej zostawić na noc).

Mieszanie
10 min
Mieszanie

2. Przygotowany wcześniej zaczyn (zdjęcie 1) łączymy z mąkami. Do letniej wody dodajemy 2 łyżeczki soli i energicznie mieszamy aż do rozpuszczenia.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

3. Powoli wlewamy posoloną wodę i wyrabiamy ciasto 8 minut (najlepiej mikserem).

Wyrastanie
150 min
Wyrastanie

4. Wyrobione ciasto przekładamy do misy posmarowanej odrobiną oliwy. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

Formowanie
10 min
Formowanie

5. Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Jeśli będzie się zbytnio kleiło dodajemy trochę mąki pszennej razowej. Ciasto dzielimy na 6-8 części. Z każdej z nich formujemy bagietkę.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

6. Bagietki kładziemy na pergaminie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Gdy piekarnik będzie nagrzany i naparowany, nacinamy bagietki po skosie i kładziemy ja na wysuniętej rozgrzanej blasze.

pieczenie
25 min
pieczenie

Pieczemy przez 20-25 minut, aż się zarumienią, studzimy na kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej