Przepis

przygotowywanie zaczynu
720 min
przygotowywanie zaczynu

1. Mąkę pszenną łączymy z suszonymi drożdżami i wodą. Mieszamy do osiągnięcia gładkiego ciasta. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin w temperaturze ok. 21 stopni.

wyrabianie
7 min
wyrabianie

2. Następnego dnia umieszczamy w misie mąkę pszenną, sól, drożdże, przygotowane wcześniej poolish oraz wodę. Całość mieszamy za pomocą miksera z hakiem przez 3 minuty na najniższej prędkości. Następnie mieszamy jeszcze 3-3,5 minuty na średniej prędkości. Po tym czasie ciasto na bagietki na zaczynie poolish powinno być elastyczne i niezbyt luźne.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

3. Przekładamy ciasto na bagietki na zaczynie poolish do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrastania.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

4. Po godzinie ciasto na bagietki na zaczynie poolish przekładamy na oprószony mąką blat i je składamy. Umieszczamy ponownie w misie na kolejną godzinę.

wyrastanie
25 min
wyrastanie

5. Ciasto na bagietki na zaczynie poolish dzielimy na dwie porcje. Formujemy kule, które zostawiamy na posypanej mąką powierzchni, złączeniem ku górze. Przykrywamy folią lub ściereczką do drugiego wyrastania.

formowanie
10 min
formowanie

6. Po 10-30 minutach formujemy dwie bagietki. Układamy je między fałdami ściereczki (widoczne na zdjęciu). Przykrywamy dodatkowo ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.

pieczenie
25 min
pieczenie

7. Wyrośnięte bagietki na bagietki na zaczynie poolish (które można dodatkowo naciąć) pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 240 stopni przez ok. 25 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej