Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe. Ciasto powinno być lepkie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny. Po pierwszej godzinie przemieszaj ręką, a następnie ponownie po dwóch godzinach.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i oprósz mąką z góry. Pokrój ciasto na dwie części i uformuj bagietki. Pozostaw je na blacie na ok. 20 minut,a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i oddziel zwiniętą szmatką (jak na zdjęciu).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wstaw do lodówki na ok. 12 godzin.
pieczenie
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni i wstaw bagietki prosto z lodówki (usuwając szmatkę). Piecz przez 20 minut.
Smakowita
Wyjmij, ostudź i posmaruj kromki Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 16 godz 20 min
Czas wyrastania: 16 godz
Czas wypieku: 20 min