Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, posiekany rozmaryn i pokrojone drobno śliwki. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ok. 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy bagietkę, dekorujemy ją z wierzchu połówkami śliwek i rozmarynem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Wyrośniętą bagietkę skrapiamy wodą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut w 230 stopniach, następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej