Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą zakwas, mąkę, sól i rodzynki. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami. Gdy uzyska jednolitą konsystencję, lekko lepiącą, wsadź je do miski i przykryj materiałową szmatką.
pierwsze wyrastanie
300 min
pierwsze wyrastanie
2.Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4-5 godzin.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu wyłóż ciasto na mocno oprószony mąką blat i zagniataj ciasto aż będzie odchodzić od ręki. Jeśli wciąż będzie lepiące, podsypuj je mąką aż do osiągnięcia pożądanego efektu. Uformuj długa bagietkę i ułóż ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ponownie materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.
pieczenie
20 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw bagietkę i piecz aż lekko zbrązowieje. Powinno to potrwać ok. 15-20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej