Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Kus kus zalej wrzątkiem lekko ponad jego wysokość. Przykryj talerzem i poczekaj aż spęcznieje. Odstaw do ostygnięcia. Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże i sól. Dodaj kus kus i powoli zacznij dolewać wodę. W miarę dolewania małych porcji wody zagniataj ciasto. Zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego momentu jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera).
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij wyrośnięte ciasto i uformuj z niego długi rulon. Ułóż go w głębokiej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub nieprzywierającej) formie do pieczenia opierając rulon o jej dłuższy bok. Do drugiego boku przymocuj \"ściankę\" z folii aluminiowej. Odstaw ponownie do wyrośnięcia jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz bagietkę ok. 15 minut aż lekko zbrązowieje,a po wsadzeniu w nią wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej