Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, oliwę, obrany groszek i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypany mąką blat, formujemy podłużną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożoną pergaminem, po obu bokach umieszczamy rulony ze ściereczki, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy z wierzchu ściereczką i zostawiamy na godzinę.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 240 stopni. Na dnie piekarnika ustawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Bagietkę nacinamy według fantazji (lub pomijamy ten etap) i wkładamy od piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 10-15 minut, aż bagietka będzie rumiana.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej