Przepis

przygotowywanie zaczynu
600 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 8-10 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Następnego dnia zaczyn łączymy z mąką, drożdżami, ugotowaną kaszą jaglaną i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, jeśli będzie się lepiło, podsypujemy je mąką. Formujemy podłużną bagietkę, którą układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Między bokami bagietki ustawiamy zrolowane ściereczki, aby nie rozrosła się w trakcie wyrastania. przykrywamy ją z wierzchu i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-1,5 h.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę pieczemy 20 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej