Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże i sól. W miseczce rozgnieć banana widelcem, tak aby stworzył jednolitą masę. Dodaj banana do mąki, zagnieć ciasto i powoli dolewaj ciepłą wodę, aż uzyskasz jednolitą, elastyczną konsystencję. Zagniataj jeszcze przez 5 minut i wsadź ciasto do miski.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika na ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, uformuj z niej rulon, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i zablokuj z dwóch stron zwiniętą szmatką, lub zrób przegródki z folii aluminiowej (jak tu, lub tu) Pozostaw w ciepłym miejscu jeszcze na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i po upływie czasu wyrastania włóż ją do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut. Daj jej ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej